Menu

Joga za otroke

Igriv, netekmovalen in sproščujoč prvi stik z jogo.

Pravljična joga je vodena vadba, posebej oblikovana za otroke od najnežnejše starosti naprej. Otrokom omogoči srečanje s to več tisoč let staro znanostjo na igriv in privlačen način. Otroci se spoznavajo s svojim telesom, naučijo se osnovnih jogijskih poz in preprostih dihalnih tehnik ter se ob tem odlično zabavajo.

ZAKAJ PRAVLJIČNA JOGA?

Otroci so naravni jogiji. Njihova telesa so prožna, dihajo globoko in spontano skozi nos, imajo dobro telesno držo in popolnoma odprt odnos do življenja. Zanima jih ta trenutek, tukaj in zdaj.

V nasprotju z vsemi ostalimi prostočasnimi dejavnostmi je joga netekmovalna in uči učinkovitih tehnik sproščanja. Ponuja odlično orodje za spopad z današnjim hitrim in površnim svetom.

KOMU JE PRAVLJIČNA JOGA NAMENJENA?

Pravljična joga je namenjena otrokom vseh starosti. Vadi se v starostno različnih skupinah, najmlajši vadijo skupaj z mamicami, očki, babicami oziroma z nekom, ki mu zaupajo. Pravljična joga je lahko čudovita izkušnja tudi za celotne družine.

KDO UČI PRAVLJIČNO JOGO?

Pravljično jogouči Larisa Levac, učiteljica pravljične joge, dolgoletna praktikantka različnih stilov joge, učiteljicaVinjasa joge, solastnica Kinetic Studia v Kopru, kjer poleg joge uči še vrsto drugih programov. Je mamica sedem letnega dečka.

Notranji mir je prirojen. Odkrijte ga v vašem otroku.

PRAVLJIČNA JOGA IN MALČKI

Otroci lahko začnejo vaditi jogo takoj po rojstvu. Vsako življenjsko obdobje zahteva drugačen pristop, a principi in načela ostajajo enaki.

Ko se otroci splazijo, je to njihova joga. Ne zanima jih nič drugega kot raziskovanje vidnega in čutnega sveta, in prav je tako. V tem obdobju so joga seanse kratke, dovolj je poza ali dve, pesmica ali dve in že je treba malčka spet spustit v svet. Ko začnejo hoditi in še posebej takrat, ko začnejo govoriti, se stvari spremenijo. V središču pozornosti so oni sami (jaz jaz jaz obdobje), ta trenutek tukaj in zdaj (otroci še ne dojemajo našega, odraslega koncepta časa, so torej ves čas popolnoma prisotni v trenutku, nekaj, k čemer stremimo vsi, ki se ukvarjamo z jogo) in živali. Otroke te starosti zanimajo zgodbe o živalih in veliko ponavljanja. Sliši se preprosto, in tako tudi je.

Za to obdobje je značilno, da je fina mehanika telesa oziroma koordinacija še okorna, da se je prožnost (dojenčku nekaj precej naravnega, skoraj vsak dojenček spontano tlači stopalca v usta), če ni bila posebej negovana, deloma že izgubila; malčki se ne zavedajo prostora za njimi (zato jim moramo vse pokazati – šteje le to, kar tudi vidijo); to je obdobje hitre rasti, ko mišice komaj dohajajo rast kosti. To je tudi obdobje velikih čustvenih senzacij, velikih raziskovalnih podvigov in vedno večje sposobnosti koncentracije. Pospešeno se razvijata (ali kažeta) domišljija in kreativnost. Otroci v tem starostnem obdobju ljubijo glasbo, petje in gibanje.

Vse to je skrbno vključeno v elemente Pravljične joge.

PRAVLJIČNA JOGA IN ŠOLARJI

Šolarji se v osnovni šoli soočajo z velikim spremembami na vseh področjih svojih življenj. Telesa postajajo neobvladljiva, pojavljajo se nihanja razpoloženj. Vse bolj je pomembno mnenje vrstnikov in vse bolj je pomemben zunanji videz. Šolarji so izjemno senzibilni, željo si močnih teles, dobre koncentracije in manj tesnobnih občutkov. Joga pri tem lahko pomaga. Šolarji lahko že vadijo jogo v pravem pomenu besede. Ure so vedno polne iger, glasbe in dinamike, na urah joge pa se ukvarjajo tudi že z natančno postavitvijo telesa v asanah, z učinki le-teh, s prednostmi in koristmi, ki jih taka vadba prinaša našemu telesu, umu in razpoloženju.

ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

Zjutraj kakav za zajtrk, potem krof za malico, pa pomfri in koka kola za kosilo, celo popldne pred računalnikom, z vrečko čipsa ob strani in zvečer kak košček čokolade za pocrkljat. Če vprašate otroka, je to zanje seveda idealen način prehranjevanja in gibanja. Pa je res tako? Debelost je velik razlog, ki tiči za vsemi mogočimi boleznimi, tudi med mladimi. Daleč najbolj učinkovit pri promociji zdravega načina življenja je zgled. Ko otroci vidijo, da v gibanju uživajo starši, je to največ, kar lahko naredimo zanje. Ko ugotovijo, da je pomembno, da poslušamo svoje telo (in telo hoče gibanje!), postane to vrednota.

NETEKMOVALNOST

Dandanes se tekma začne že skoraj takoj, ko se rodimo. Skoraj vselej je tu sorojenec, s katerim je treba tekmovati za starševsko pozornost. V vrtec je treba otroka vpisati še preden dopolni prvi mesec, sicer ne bo več prostora. Pa tuji jeziki, glasba, šport… V sistemu, v katerem živimo, lahko zelo hitro spregledamo stisko, v kateri se znajde občutljiv in bister otrok. Občutek varnosti, sprejetosti, topline, vse te vrednote so vrednote domačega gnezda, ki otroku dajejo potrebno samozavest in moč, da se spopade z življenjsko tekmo. V sproščenem, netekmovalnem okolju lahko razvije svoj potencial.

SPROSTITEV

Na prvi pogled se zdi čudno, da govorimo o sproščanju in otrocih v isti sapi, celo v istem stavku. A način življenja je tak, da otroci občutijo stres, včasih celo bolj, kot ga občutijo odrasli. Sprostitvi je tako namenjen zadnji del ure (včasih tudi prvi, odvisno od situacije in razpoloženja cele skupine!), takrat se otroci učijo čuječnosti, začenjajo se zavedati svojih teles, radovedno spoznavati, kako delujejo, in osvajati tehnike, ki s pomočjo diha telo sprostijo.

DELAVNICE - Cela družina vadi Pravljično jogo!

Vikend delavnice bodo namenjene družinski Pravljični jogi, ustvarjalnosti, zabavi in igri. Rdeča nit je seveda zmes joge in sezonsko ali aktualno obarvana pravljica.

Na taki delavnici (traja dve šolski uri) se vsi dobro premigamo, umirimo misli, vadimo zbranost ter prožnost telesa in duha.

Ker je ciljPravljične joge, poleg vseh naštetih koristi (boljša motorika, prožnost, večja samozavest, zbranost…) tudi spletanje globljih vezi med starši in otroki, so take delavnice posebej prilagojene obojim, tako staršem kot otrokom. Vedno sledi neformalno druženje in kup navodil, kakoPravljično jogovaditi doma.

 

 

Pustite komentar

nazaj na vrh

Izjave vadečih

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Kineticstudio + Larisa - sinonim za vir energije, iskanje novega, zanimivega... veselje deliti z drugimi... Predanost, perfekcionizem in obenem preprostost lepega in vcasih prikupno zmedenega :-) Lepo je imeti blizu sebe nekoga, ki SE MU DA in je vecni iskalec novega! Zelo lepa izkusnja: piknik ob zakljucku sezone, prijetno druzenje, dober izbor aktivnosti in ODLICNA kulinarika - bravo punce! Vrhunec: prvo srecanje s SUP-om, "tekmovanje" in lepa nova izkusnja. Rezultat: nova igracka s katero neizmerno uzivam v jutranjem miru in vecernih zarjah, sama s seboj in naravo...ali pa v druzbi ostalih druzinskih clanov, z veliko navihanosti in smeha..skratka nekaj uporabnega za 3 generacije naenkrat...

Zdenka Dodic (58)

Zame je NIA harmonia poglobljenih občutkov in svobode, kjer se prepletajo močna in nežna energija in kjer lahko izrazim vsak posamezen delček sebe. Je magični ples ki me osvobaja, umirja in podarja nov svet notranjih občutkov.

Lea (36)

Moja izkušnja v Kinetic studiu pa je več kot čudovita. Vadba Vinyasa Joge v odlični družbi z odlično vaditeljico me je pripeljala do boljšega poznavanja samega sebe in svojega telesa. Vinyasa Joga me je pripeljala do rezulatov, ki sem jih leta iskal v drugih športih. Pripeljala me je do ljubezni do samega sebe in svojega telesa. Skratka lahko rečem, da sem v Kinetic studiu doživel eno lepših življenski sprememb.

Izidor

Kinetic Kontakt

Kontakt

Društvo za šport in rekreacijo KINETIC STUDIO

Ferrarska ulica 10,

6000 KOPER - CAPODISTRIA

info(at)kinetic-studio.si

Larisa

Vinyasa Joga, Pilates, Hooping, NIA tehnika

Telefon: 040 553 316