Menu

Jure Vuga

NIA TEHNIKA

V gibanju sta telo in um povezana, skozi gib se prosto izraža nezavedno. Zaradi tega je Nia Tehnika izreden način za samospoznavanje. Arhetipske pomensko in energetsko nabite geste spodbujajo odločnost, trdnost, ozaveščenost in moč bojevnika, po drugi plati pa blage, senzualne in igrive gibe, ter trenutke proste improvizacije.

Pri Nia Tehniki mi je všeč, da združuje lastnosti Marsa in Venere, elemente borilnih veščin z odločnimi kriki, ki aktivirajo trebušno prepono v povezavi s prizemljeno držo ter odpiranje srca, z gestami darežljivosti in lahkotno »lovljenje metuljčkov«.
Telo valovi skozi prostor in čas kakor potopljeno v fluid. Okončine se gibljejo kot veje krošnje v vetru in zajemajo iz zemlje in neba nadosebne moči, jih gojijo in krepijo. Redkokdaj sem tako scela potopljen v ocean etra ali obdan z zapredkom nevidnega elektromagnetizma, ki je živ in otipljiv saj premore silo da me dvigne in ponese v položaje z lahkoto.

Ko se doma sklonim, da bi s tal pobral svinčnik, že škripajo sklepi in škrtajo kosti. Pri Nia Tehniki pa segreto kolesje telesa, podmazano s plazmo duha, graciozno preide tudi v zahtevne forme. Izziv, ki ga tehnika predstavlja, je, kako se prepustiti, izvzeti racionalni intelekt in um spojiti s telesom. Seveda se sprva, soočam s koraki, ki jih ne poznam, koordinacija gibov zdi komplicirana, vendar vse te prepreke izzvenijo, ko se predam glasbi.

Zdi se mi, da je prav to smisel Nia Tehnike – prepustitev! Lepota Nie je prosto izrekanje enkratnosti lastne biti v vsakem trenutku. Nezavedno se manifestira skozi gib, podobno kakor v drugem mediju najde prost izraz v skicozni impresionistični sliki, haikuju ali spontanem verzu. Dosledno izvajanje Nie vodi onkraj mehanskega ponavljanja korakov, onkraj golega posnemanja,omogoča nam samoizražanje, ki je obenem samosprejemanje, včasih celo v intimnem zanosu.

Pri improvizaciji se moje telo vsak dan giblje drugače: včasih roke zajemajo od tal, pletejo strast iz trebuha, drugič spet se dvigujejo k nebu ali iz prsnega koša segajo v svet. Hrbet se krivi kot struna. Oh, koliko mi sporoča telo! Zabaven je občutek, da roke in noge niso več v moji oblasti in jih ne gibljem, temveč so gibane: poglej, kot drobna miška sem in nevidno je maček, ki se igra z menoj, da plešem!
Potem Larisa reče: »igraj se z dlanjo, spremljaj jo s pogledom«. Očarljiva izkušnja, ko del tvojega telesa plapola kot list v vetru. »Pridruži še drugo roko, opazuj kaj počneta...kar je med njima dvigni nad glavo in pusti, da roki opravita svoje.« Tedaj polzi prek obraza kot bi se pocedil sladek zdravilen med. Nato se očistimo s hitrimi gibi in s korakom nazaj izstopimo iz »magičnega kroga«. Kar se je tam dogajalo, ostane tam.
Iskrene čestitke in zahvala Larisi za njen angažma in požrtvovalnost, da bi nam približala to čudovito tehniko in ji dala zagon tudi v Sloveniji.

Jure Vuga

Nazadnje urejano naČetrtek, 21 Avgust 2014 11:29
  • Oceni ta predmet
    (0 glasovi)
  • Objavljeno v Mnenja
  • Beri 17235 krat
Več iz te kategorije: « Izidor

Pustite komentar

nazaj na vrh

Izjave vadečih

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Zame je NIA harmonia poglobljenih občutkov in svobode, kjer se prepletajo močna in nežna energija in kjer lahko izrazim vsak posamezen delček sebe. Je magični ples ki me osvobaja, umirja in podarja nov svet notranjih občutkov.

Lea (36)

NIA TEHNIKA V gibanju sta telo in um povezana, skozi gib se prosto izraža nezavedno. Zaradi tega je Nia Tehnika izreden način za samospoznavanje. Arhetipske pomensko in energetsko nabite geste spodbujajo odločnost, trdnost, ozaveščenost in moč bojevnika, po drugi plati pa blage, senzualne in igrive gibe, ter trenutke proste improvizacije. Pri Nia Tehniki mi je všeč, da združuje lastnosti Marsa in Venere, elemente borilnih veščin z odločnimi kriki, ki aktivirajo trebušno prepono v povezavi s prizemljeno držo ter odpiranje srca, z gestami darežljivosti in lahkotno »lovljenje metuljčkov«.Telo valovi skozi prostor in čas kakor potopljeno v fluid. Okončine se gibljejo kot veje krošnje v vetru in zajemajo iz zemlje in neba nadosebne moči, jih gojijo in krepijo. Redkokdaj sem tako scela potopljen v ocean etra ali obdan z zapredkom nevidnega elektromagnetizma, ki je živ in otipljiv saj premore silo da me dvigne in ponese v položaje z lahkoto. Ko se doma sklonim, da bi s tal pobral svinčnik, že škripajo sklepi in škrtajo kosti. Pri Nia Tehniki pa segreto kolesje telesa, podmazano s plazmo duha, graciozno preide tudi v zahtevne forme. Izziv, ki ga tehnika predstavlja, je, kako se prepustiti, izvzeti racionalni intelekt in um spojiti s telesom. Seveda se sprva, soočam s koraki,...

Jure Vuga

Moja izkušnja v Kinetic studiu pa je več kot čudovita. Vadba Vinyasa Joge v odlični družbi z odlično vaditeljico me je pripeljala do boljšega poznavanja samega sebe in svojega telesa. Vinyasa Joga me je pripeljala do rezulatov, ki sem jih leta iskal v drugih športih. Pripeljala me je do ljubezni do samega sebe in svojega telesa. Skratka lahko rečem, da sem v Kinetic studiu doživel eno lepših življenski sprememb.

Izidor

Kinetic Kontakt

Kontakt

Društvo za šport in rekreacijo KINETIC STUDIO

Ferrarska ulica 10,

6000 KOPER - CAPODISTRIA

info(at)kinetic-studio.si

Larisa

Vinyasa Joga, Pilates, Hooping, NIA tehnika

Telefon: 040 553 316